Adopteer Regenwoud

Beschermt het Costa-Ricaanse regenwoud en al haar biodiversiteit.

Bescherming van:

Regenwoud en haar hoge biodiversiteit van zowel planten als dieren in Costa Rica.

Actief in:

Costa Rica

logo website

Adopteer Regenwoud, opgericht in 2011 heeft als doel om een belangrijk stuk laagland regenwoud in Costa Rica te beschermen en waar nodig te herstellen. Een belangrijk stuk vanwege haar hoge biodiversiteit en strategische ligging. Daarnaast draagt zij bij aan wereldwijd behoud van tropisch regenwoud en biodiversiteit. Niet alleen vanwege de bescherming maar ook met het langlopende biodiversiteitsonderzoek in het reservaat. Hoe meer kennis we over het regenwoud opdoen, hoe beter we het kunnen beschermen en deze kennis kunnen delen. Dit alles doen we samen met de lokale bevolking die een essentiële rol speelt in het succes van deze stichting.

Reservaat-Adopteer-Regenwoud-2023-klein website

Het Costa-Ricaanse regenwoud

Wat zijn de bedreigingen?

De druk op het regenwoud is in deze regio goed merkbaar. Vanaf de bewoonde wereld schuift de ontbossing steeds verder op richting het Nationale Park en het Inheemse indianenreservaat. Hier komen bananen- en palmolieplantages voor in de plaats. Het leefgebied van de Jaguar en andere bedreigde diersoorten neemt hierdoor met een rap tempo af.

Wat is onze aanpak?

Voor iedere €2,50 die wij ontvangen, garanderen we de aankoop én bescherming van één vierkante meter regenwoud. Met als doel om in totaal 2000 hectare regenwoud aan te kopen en te beschermen. Dit gebied fungeert als een belangrijke buffer voor het aangrenzende Nationaal Park Barbilla en het nabij gelegen indianenreservaat. Zo kunnen bedreigde diersoorten zoals de jaguar hier een zorgeloos leven lijden.

Wat zijn de resultaten?

Wij zijn er trots op dat we momenteel 240 hectare Costa Ricaans regenwoud actief beschermen, een lokale vertegenwoordiging hebben, al meer dan 25.000 bomen aangeplant hebben, we als stichting draaien op vrijwilligers, de lokale bevolking ondersteunen met diverse banen en activiteiten en dat er meerdere langdurige onderzoeken in het reservaat lopen in samenwerking met de Universiteit Utrecht.

Duurzame toekomst website

Op weg naar een duurzame toekomst

GlobeGuards_Logo_Icon_Boom_01

Onze droom? De jaguar weer terug in het gebied, vastgelegd door één van onze cameravallen in het reservaat.

Matthijs Bol

GlobeGuards_Logo_Icon_Boom_01

Meer weten?

E-mail:

matthijs@adopteerregenwoud.nl

Contactpersoon:

Matthijs Bol

GlobeGuards_Logo_Icon_Schild