International Tropical Conservation Fund

Ondersteunt de tropische natuur in Belize.

Bescherming van:

De laatste bossen in Noordoost-Belize

Actief in:

Belize

ITCF website

Sinds eind jaren ’80 beschermt ITCF Nederland, samen met zijn zusterorganisatie ITCF Zwitserland mangroven, tropisch droogbos en regenwoud in Belize. Inmiddels is het gebied gegroeid naar zo’n 500 km2. Meer dan 50 lokale medewerkers spannen zich dagelijks in voor het behoud van het bos, het merendeel als ranger. Cameratraps laten zien, dat er veel diersoorten in deze belangrijke groene corridor leven: tapirs en jaguars, om er maar twee te noemen. De grootste sponsor en medeoprichter van ITCF Nederlands is Koninklijke Burgers’ Zoo, dat op zijn terrein in Arnhem met Burgers’ Mangrove ook de natuur in Belize aan veel bezoekers laat zien.

Ocelot website

Ocelot in het natuurreservaat in Belize

Wat zijn de bedreigingen?

Belize is een klein land dat volop in ontwikkeling is. Dat betekent in de meeste landen ook: ontginning. Het is van groot belang om de cruciale bossen en groene corridors nú veilig te stellen en de lokale bevolking ervan te doordringen dat ze op velerlei manieren van de aanwezigheid van natuur profiteren.

Wat is onze aanpak?

De Belizaanse NGO die het project beheert is een betrouwbare partner voor zowel de lokale bevolking, de overheid als ook andere natuurbehoudsprojecten in Belize. Deze samenwerking opzoeken maakt het project toekomstbestendig.

Wat zijn de resultaten?

500 km2 natuur is aangekocht, omgezet in een eeuwigdurende trust en terug gegeven aan het Belizaanse volk. Dit gebied geldt in Belize maar inmiddels al in heel Centraal-Amerika als voorbeeldproject.

fauna-of-shipstern-belize-tillandsia-sp-website

Flora in het natuurreservaat in Belize

GlobeGuards_Logo_Icon_Schildpad

Door habitat bescherming profiteren ook de soorten die iets minder in het oog springen, en blijft het ecosysteem intact.

Constanze Mager

GlobeGuards_Logo_Icon_Schildpad

Meer weten?

E-mail:

c.mager@burgerszoo.nl

Contactpersoon:

Constanze Mager

GlobeGuards_Logo_Icon_Schild