Stichting Chimbo

Zet zich in voor chimpansees en hun habitat in West Afrika.

Bescherming van:

Chimpansees

Actief in:

Guinee-Bissau

logo website

Stichting Chimbo, opgericht in 2007, heeft ten doel het behoud en waar nodig herstel van de chimpansee populatie in West Afrika en hun natuurlijke omgeving. Chimbo is actief in de Boé regio in het Zuidoosten van Guinee Bissau, waar (in een gebied dat twee keer zo groot is als de provincie Utrecht) een grote chimpansee populatie voorkomt. Vooral door samenwerking met de lokale bevolking, helpt Chimbo de biodiversiteit te handhaven en daarmee de inwoners een florissantere toekomst te geven.

Boé in rood website

Guinee-Bissau met in het rood het gebied de Boé aangegeven

Wat zijn de bedreigingen?

De voornaamste bedreiging voor de chimpansees in de Boé zijn habitat verlies door omvormen van bossen in Cashew plantages en landhonger vanwege bevolkingsgroei. Immigratie van veehouders uit buurland Guinee verhoogt de druk op de schaarse natuur. Daarnaast is er de dreiging van exploitatie van bauxiet in het gebied, wat een grote impact zal hebben op de natuur en biodiversiteit.  

Wat is onze aanpak?

Chimbo‚Äôs strategie is ‚Äúcommunity-based conservation‚ÄĚ. 30 dorps comit√©s monitoren de chimpansee populatie en melden illegale activiteiten. Door vroeg te branden voorkomen 40 brandweercomit√©s rampzalige late branden. Zij leggen brandgangen aan rond heilige bossen, die essentieel zijn voor de chimpansees.

Voorlichting en educatie brengen de bevolking  op de hoogte van onderzoekresultaten. Chimbo is actief in internationale platformen (zoals IUCN en voor Aluminium certificering).

Wat zijn de resultaten?

  • Met de hulp van de lokale bevolking is de jacht op chimpansees voor de pet market gestopt.
  • Ongeveer een derde van het gebied heeft wettelijk beschermde status gekregen als Nationaal Park.
  • Degelijke bescherming van heilige bossen in het gebied, gebaseerd respect voor tradities. Registratie van 180 heilige bossen in WCPA-database.
  • Bosherstel met name dankzij het vroeg-branden programma.
  • Een ecotoerisme kampement is opgetuigd, dat onderzoekers, studenten en toeristen uit de hele wereld ontvangt.
Quebube foto menno de boer website

Een chimpansee in Guinee-Bissau

GlobeGuards_Logo_Icon_Aap

De gedrevenheid van alle GlobeGuards leden inspireren om met Chimbo ons nog harder in te zetten voor de bescherming van chimpansees.

Joris Pinkster

GlobeGuards_Logo_Icon_Aap

Meer weten?

E-mail:

info@chimbo.org

Contactpersoon:

Joris Pinkster

GlobeGuards_Logo_Icon_Schild