Stichting Trésor

Beschermt 4000 hectare aan tropisch regenwoud in Frans-Guyana.

Bescherming van:

2 natuurgebieden: (1) Het regionaal natuurreservaat Trésor, wat behoort tot de rijkste gebieden van de Amazone en (2) De oude gevangenis Bagne des Annamites, een cultuurhistorische parel waar de wilde natuur de overhand heeft gekregen.

Actief in:

Frans-Guyana

logo website

Stichting Trésor heeft 3 missies: beschermen, onderzoeken en onderwijzen. Al sinds 1994 werken we nauw samen met de Universiteit Utrecht. Effectieve natuurbescherming kan namelijk niet zonder goede, wetenschappelijke kennis. We beschermen twee gebieden in Frans-Guyana: natuurreservaat Trésor en de oude gevangenis Bagne des Annamites: in totaal 2700 ha. In Nederland wordt de Stichting gerund door gepassioneerde natuurbeschermers en samen met onze donateurs ondersteunen we onze zusterorganisatie in Frans-Guyana, waar professionele boswachters actief zijn. Wat eens begon met een speldenprik op de kaart, heeft ongelooflijk veel in gang gezet. Trésor beschermt wat kwetsbaar is.

Kaart website

De twee reservaten in Frans-Guyana

Wat zijn de bedreigingen?

Stroperij en het bouwen van corridors zijn de grootste bedreigingen van het gebied. Ook het kappen van bomen voor het bouwen van huizen of stukken landbouwgrond vormen bedreigingen. De interactie tussen mens en natuur geven lastige situaties waar alle natuurgebieden in de wereld mee te maken hebben. Onze boswachters zijn dag en nacht bezig om deze conflicten te voorkomen.

Wat is onze aanpak?

In Nederland proberen wij mensen bewust te laten worden van het belang van natuurbescherming. Dit doen we via onze sociale mediakanalen, de website, onze studentenambassadeurs, lessen voor middelbare scholieren en ons magazine: Trésor Nieuws. Via donaties steunen we de boswachters in Frans-Guyana die kennis verspreiden en toezicht houden. Ook steunen we onderzoek in de gebieden om meer inzicht te verkrijgen.

Wat zijn de resultaten?

  • In 2009 is Trésor een officieel regionaal natuurreservaat geworden.
  • In 2014 is Stichting Trésor beheerder geworden van een nieuw gebied: Bagne des Annamites.
  • In 2015 en 2022 zijn twee grote promotieonderzoeken van start gegaan in Trésor. Hierbij zijn de effecten van jacht op de ontwikkeling van het bos onderzocht en wordt momenteel gefocust op de ontwikkeling van monitoringsmethoden.
Tr├®sor, cr├¬te, 05 septembre 2005, ┬® Olivier Tostain - 2929 website

Natuurreservaat Trésor

GlobeGuards_Logo_Icon_Boom_02

Trésor behoort tot de gebieden van de Amazone met de hoogste biodiversiteit. Dat is echt het beschermen waard!

Jeffrey Brand

GlobeGuards_Logo_Icon_Boom_02

Meer weten?

E-mail:

info@stichtingtresor.org

Contactpersoon:

Jeffrey Brand

GlobeGuards_Logo_Icon_Schild