Olifantwerende gewassen en bijenkorven

Bring The Elephant Home

12-12-2023

Bijenkorven website

Olifanten achter de bijenkorven

Met de groei van de wereldbevolking neemt ook het aantal mens-natuurconflicten steeds meer toe. Hoe dit probleem wordt aangepakt in de landen waar onze GlobeGuards actief zijn, laten we zien met twee praktische oplossingen van Bring The Elephant Home.

bteh afbeelding 2

De bijenkorf van dichtbij

Gewassen die te pittig zijn voor olifanten
Om een vreedzaam samenleven van mensen en olifanten in Thailand te bevorderen, ondersteunt Bring The Elephant Home boeren om olifantwerende gewassen te verbouwen. Boeren die momenteel ananas verbouwen (geliefd door olifanten) ontvangen hulp in de transitie naar olifantwerende gewassen (incl. hete pepers, knoflook, citroengras, galangal, limoen, ui en koriander – ingrediënten van de pittige Tom Yum soep). In plaats van een akker die olifanten aantrekt, heeft de boer nu gewassen die hen afschrikt. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van principes uit de biologische landbouw en permacultuur.

Olifanten bang voor bijen
Omdat olifanten bang zijn van bijen, worden er ook bijenkorfhekken geplaatst. Het werkt eenvoudig: aan een omheining rond een veld worden op regelmatige afstand bijenkorven gehangen. Als een olifant de omheining aanraakt, bewegen de korven en worden de bijen onrustig. Ze gaan zoemen en uiteindelijk steken. Je zou het niet denken, maar een olifant heeft een paar kwetsbare plekken, zoals het uiteinde van de slurf en de oren; horen ze dat gevaar naderen, dan keren ze om. Bijkomend voordeel is dat de bijen zorgen voor bestuiving van de Tom Yum velden en dat zij honing produceren die extra inkomsten genereren voor de boeren.

Lees meer over dit project van Bring The Elephant Home.

Dit is een project van: