Waarom we niet zonder walvissen kunnen, podcast

Stichting Rugvin

7-10-2023

stichting rugvin afbeelding 1

De rol van walvissen in het mariene ecosysteem

Op uitnodiging van het bedrijf PLNKTN hebben we een podcast opgenomen over het belang van walvissen voor het mariene ecosysteem en het klimaat. PLNKTN en Stichting Rugvin hebben elkaar vorig jaar gevonden op het gebied van fytoplankton dat zowel voor dit bedrijf als voor onze planeet van levensbelang is. Directeur Frank vertelt aan de hand van vragen van Gijs en Thom over de relatie tussen walvissen, fytoplankton, biodiversiteiten en klimaat. Pak jij je oortjes nu even?

stichting rugvin afbeelding 2

Gijs en Thom met Frank in het midden

Dat het klimaat verandert ondervinden we met zijn allen nu echt. Er wordt driftig naar oplossingen gekeken, bomen en bescherming van bossen. Dit is zeker niet verkeerd. Daarnaast zoeken we vooral technische oplossingen voor het vastleggen, verminderen of compenseren van CO2. Hierbij vergeten we het potentieel van onze zeeën en oceanen. Deze wateren, goed voor zo’n 70% van het aardoppervlak, zitten bomvol fytoplankton dat eigenlijk al miljoenen jaren doet wat we nu met techniek willen gaan doen. De walvissen, dolfijnen en bruinvissen spelen hier een essentiële rol bij.

Onlangs is in Amsterdam op het kantoor van PLNKTN een podcast opgenomen waarin wordt verteld over het belang van die walvisachtigen voor het fytoplankton, en dus ook voor klimaat en mariene biodiversiteit. Luister hier naar de podcast met Frank Zanderink.

Ben je getriggerd en wil je er nog meer over weten? Ga dan naar onze interactieve website de www.whalepooseamulation.com en ervaar zelf ook nog eens waarover verteld werd.

Dit is een project van: